Op info.pelckmansportaal.be vind je een uitgebreide handleiding voor leerkracht en leerling die alle functionaliteiten nog een keer samenvat.
TERUG NAAR BOVEN
Pelckmans Portaal voor de leerkracht
Als leerkracht krijg je toegang tot het digitale lesmateriaal dat hoort bij de lesmethode(s) die je gebruikt.
1 Lesmateriaal en oefen- en leerapps
Afhankelijk van de lesmethode vind je op Pelckmans Portaal:
- een voorstel tot jaarplan;
- eindtermen en leerplandoelen;
- concordantielijsten;
- leerlijnen;
- (digitale) toetsen;
- kopieerbladen;
- sjablonen;
- spelmateriaal.
4 Takensysteem
Als leerkracht kun je ook werken met een handig takensysteem. Hiermee zet je een of meerdere taken voor je leerlingen klaar en bepaal je binnen welke tijdspanne de opgelegde taak/taken gemaakt moet(en) worden door je leerlingen.
Hebben je leerlingen een taak niet gemaakt? Het systeem biedt ook de mogelijkheid tot herkansing.
Binnen Pelckmans Portaal zien je leerlingen per lesmethode of er taken voor hen klaarstaan. Ze krijgen een erg duidelijk zicht op welke taak/taken er nog gemaakt moet(en) worden, welke te laat of niet gemaakt werd(en) en welke afgerond werd(en). Binnen de opgelegde tijdspanne kan een leerling ervoor kiezen om een taak te pauzeren en later te hervatten.
Als leerkracht behoud je het overzicht van je gedeelde taken in de rubriek Resultatenoverzicht.
Van hieruit heb je de mogelijkheid om een herkansing uit te sturen voor een specifieke taak.
Functionaliteiten
van het digitaal bordboek
Je kunt op verschillende manieren door het digitaal bordboek navigeren. Kies zelf wat jij het makkelijkst vindt en pas aan wanneer je maar wil.
De bladspiegel kun je verplaatsen om in te zoomen op een specifiek onderdeel. Er bestaan trouwens ook verschillende zoomfuncties: standaard in- en uitzoomen, zoomen aan de hand van een selectiekadertje of zoom to fit.
Ben je links- of rechtshandig? Kies zelf aan welke kant de navigatiebalk in het digitaal bordboek staat.
Werk je graag op een enkele of op een dubbele pagina? Bepaal de gewenste weergave.
Soms is het handig om tijdens je les specifieke dingen te markeren of snel notities te maken op de pagina’s van het digitaal bordboek. Dat kun je doen dankzij de verschillende tekentools die je ter beschikking hebt. Er zijn verschillende kleuren en groottes van markeerstift en pen beschikbaar.
De tekentools kun je ook gebruiken op witbladen. Die kun je per onderdeel invoegen en je hebt daarbij de keuze tussen blanco, lijntjes, ruitjes of muzikale notatie. Witbladen die je invoegt, worden automatisch opgeslagen na opmaak en je kunt ze ook achteraf raadplegen op Pelckmans Portaal.
Bij elk onderdeel kun je ook beknopte notities toevoegen.
Wil je de oplossingen uit het digitaal bordboek delen? Ook dat is mogelijk voor de nieuwste digitale bordboeken*.
Je bepaalt zelf welke pagina’s je deelt en met wie: met specifieke leerlingen, met een hele klas of met een hele school.
Als je de oplossingen uit het digitaal bordboek wil tonen tijdens de les, heb je ook daarvoor een waaier aan keuzes: je toont ze stap voor stap, ze verschijnen aan de hand van een selectiekader dat je als leerkracht bepaalt of ze worden allemaal tegelijkertijd getoond.
Met de schrijf- en tekentools kun je op de bladspiegel heel eenvoudig tekst toevoegen, dingen tekenen of markeren. Dat kan in verschillende kleuren en groottes. Voor tekstkaders kun je bovendien werken met een witte of transparante achtergrond. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn als je tekst toevoegt op een afbeelding. Je kiest zelf waar je extra tekst toevoegt en je kunt gemaakte aantekeningen ook tijdelijk verbergen, weer tonen of voorgoed verwijderen.
*Niet alle lesmethodes maken gebruik van de nieuwste bordboeken, waardoor die functionaliteit mogelijk niet geldt.
Het is ook mogelijk om eigen materiaal en Pelckmans-materiaal toe te voegen aan de nieuwste bordboeken en te delen met je leerlingen*. Het toegevoegde materiaal wordt meteen zichtbaar binnen Pelckmans Portaal.
Het audio- en videomateriaal in het digitaal bordboek kun je rechtstreeks afspelen vanuit de bladspiegel of vanuit de materiaallijst. Wil je meerdere audio- en videofragmenten klaarzetten om te gebruiken tijdens je les? Dat kan!
3 Klassenbeheer
Niets is zo handig als het online opvolgen van de leeractiviteiten van je leerlingen. Ook daarvoor heb je binnen Pelckmans Portaal een aantal mogelijkheden. Kies de manier van werken die het best bij je past. Je kunt zelf klassen aanmaken in Pelckmans Portaal of je kunt ervoor kiezen om de klassen die je in Smartschool gebruikt, te importeren.
Pelckmans Portaal bevat ook een handig leerlingvolgsysteem waarmee jij als leerkracht een erg duidelijk zicht krijgt op de leeractiviteit van je leerlingen. Per gemaakte oefeningenreeks kun je bekijken hoe je leerlingen scoren en waar ze eventueel nog extra hulp kunnen gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om de resultaten van één specifieke leerling op te volgen.
Binnen Pelckmans Portaal is het als leerkracht erg handig om te werken met een digitaal bordboek. Dat is een onlineversie van het (leer)werkboek zoals de leerlingen het voor zich hebben liggen. Je kunt het heel eenvoudig projecteren tijdens het lesgeven. Zo is iedereen steeds mee.
- Al het onlinelesmateriaal op Pelckmans Portaal vind je terug in het digitaal bordboek. Ook de oefen- en leerapps (bv. woordentrainers, minidialogen en onlineoefeningen) zijn beschikbaar in het digitaal bordboek.
- Je kunt makkelijk overstappen van Pelckmans Portaal naar het digitaal bordboek en omgekeerd zonder je les te moeten verlaten.
- Je kunt ook makkelijk switchen tussen de verschillende boeken van dezelfde lesmethode, binnen hetzelfde jaar.
2 Digitaal bordboek